Ga naar de inhoud
Home » Blog » Natuurtip: herken de vogel met een vogelapp

Natuurtip: herken de vogel met een vogelapp

  • door

We gaan weer richting het voorjaar. Als je goed luistert, hoor je steeds meer vogels zingen. Verschillende soorten zijn al actief met elkaar het hof maken en er wordt hier en daar zelfs al gebroed. Leuk al die verschillende soorten vogels, maar hoe weet je nou met welke vogel je te maken hebt?

Vogelgeluiden herkennen

Inmiddels ken ik zelf al aardig wat vogelsoorten. En toch leer ik elk jaar weer bij. Het nadeel van vogels is dat je ze vaak eerder hoort dan ziet. Dan zul je dus aan het geluid moeten herkennen welke vogel er bij je in de buurt is. Een hele klus. Natuurlijk zijn daar cursussen voor en het is ook echt een aanrader om een keer zo’n cursus vogelgeluiden te doen.

Zelf maak ik gebruik van een vogelapp. De gratis app Merlin neemt de omgevingsgeluiden op en geeft het direct aan als hij een vogel hoort. Het leuke is dat je dan meteen kunt zien welke vogel dat is. Er zijn meer apps die dat doen, bijvoorbeeld BirdNET. Maar Merlin laat ter plekke zien welke vogel je hoort en ook meerdere vogels tegelijk. Dat doet BirdNET niet. En die app laat je soms ook nog zelf kiezen, omdat het niet helemaal duidelijk is welke vogel er nu opgenomen is.

Nog een leuke eigenschap van Merlin: je kunt later ook de opgenomen geluiden weer terugluisteren mét de waargenomen vogels. Zo kun je ook later nog terugluisteren hoe een bepaalde vogel ook alweer klonk. Leuk om te oefenen. En al doende zul je ontdekken dat je vanzelf steeds meer vogels in je omgeving herkent zonder app.

Oefenen in het voorjaar

Het voorjaar is een mooi moment om te beginnen met oefenen in vogelgeluiden. Er komen de komende weken en maanden namelijk steeds meer geluiden bij, als ook de trekkers uit Afrika weer terug naar Nederland komen. Elke periode hoor je andere vogels. En in mei en juni is het een stuk ingewikkelder om tussen al die vogelgeluiden nog de verschillen op te merken.

Vogels die je nu veel kunt horen zijn bijvoorbeeld spechten, mezen, vinken en roodborsten. Maar ook buizerds, raven, kraaien en gaaien laten zich volop horen. Ik kijk zelf al uit naar de eerste zingende veldleeuwerik. Voor mij is dat altijd het signaal dat het voorjaar écht weer begint…

Ik ben eigenlijk wel benieuwd: gebruik jij ook een app als je buiten bent? Of heb je nog een tip voor een andere vogel- en/of natuurapp? Let me know…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *