Ga naar de inhoud
Home » Blog » Mei: de maand van de meikevers

Mei: de maand van de meikevers

Roerloos lagen ze daar op het pad. Geen enkele beweging, hoe dicht ik ook in de buurt kwam. Ik dacht al dat ze dood waren, deze meikevers. Maar ze zagen er nog zo levendig uit!

meikevers

Dus ging ik er maar op de grond bij liggen, mooie foto’s maken en deze knapperds van dichtbij bekijken. En toen zag ik toch nog wel een heeeeeeeeeeeel klein beetje beweging. Ze hadden het gewoon erg gezellig met elkaar. Nieuwe meikevers in de maak.

Leuk weetje: paren doen meikevers dus niet bovenop elkaar, zoals bij veel andere soorten. Het mannetje laat zich op de rug vallen, waarbij de achterlijven aan elkaar worden verbonden. En het vrouwtje sleept het mannetje dan een poosje met zich mee, tot de paring voltrokken is. Tja, heel comfortabel lijkt me dat dan weer niet…🤭

Het vrouwtje zet vervolgens ongeveer 20 eitjes af, enkele centimeters diep in de bodem. Daarna gaat ze weer eten in de bomen.. Eitjes afzetten doet ze maximaal 3 keer, daarna sterft ze.

De larven komen na 4-6 weken uit. Zij leven in verschillende stadia 3 tot 4 jaar onder de grond, tot ze verpoppen tot volwassen kever. Dat doen in de herfst, maar ze blijven tot het voorjaar onder de grond in hun poppenwieg. De volwassen kevers kom in het voorjaar boven en leven dan nog slechts enkele weken.

Natuurexcursie

Wil je meer van deze weetjes en ook zelf de natuur van dichtbij ontdekken? Ga dan eens mee met één van de natuurbelevingstochten. We nemen ruim de tijd. De groep is bewust klein, zodat je ook gelegenheid hebt om alle vragen te stellen die er in je op komen. En we leggen de link met de vraagstukken rondom natuur in Nederland in de tijd waarin we leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *